poniedziałek, 23 grudnia 2013

Strzyga robi rybę po grecku

Mój wkład w tegoroczne święta.
Gotowa dzięki łaskawości Tymona i drzemce Agnieszki.

 
Warzywka (mały por, średnia cebula, pół selera, dwie pietruszki i pięć marchewek)

Dorsz (10 kawałków) obsypany pieprzem i solą oraz roztrzepane jajko (dwie sztuki).

 Teraz trzeba obtoczyć w mące (zrobione) jajku i bułce tartej.

Do warzyw dodać szklankę wody i trzy łyżki koncentratu pomidorowego i dusić do miękkości, a rybę na patelnię.

Usmażyć...

Ułożyć warstwami (warzywa, ryba, warzywa) w naczyniu żaroodpornym i gotowe ;)

5 komentarzy:

  1. O kurcze, to chyba nie jest skomplikowane. Dzieki Ci Strzygo za ten przepis:) Wyprobuje:) A noz sie uda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mniam :) Jak mąż wróci to zaczynamy robić rybę, więc z przepisem trafiłaś idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię podobnie ale dodaję więcej cebuli i najpierw smażę rybę a później na tym samym tłuszczu przesmażam cebulę i resztę warzyw, nabierają dodatkowo smaku rybki :D ale i tak mniam mniam, u mnie jednak na święta będzie dość jedzenia, ryba może na sylwestra/nowy rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam nigdy takiej rybki w takim podaniu muszę chyba zrobić żeby się przekonać jak smakuje....

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rybę po grecku, zwłaszcza z dużą ilością warzyw! W tym roku mój Brat się zdeklarował, że zrobi dla całej rodziny :) Ja za to upiekłam taką ilość ciast, że na spore wesele chyba by wystarczyło... I to wszystko z Lilą u nogi, bo przecież to poza wyobraźnię mojego męża, żeby Ją czymś zająć, no bo przecież cały czas woła "mama, mama" to znaczy, że chce być ze mną... Także magii Świąt u mnie nie ma i raczej nie będzie.
    A Wam życzę zdrówka, rodzinnej atmosfery i radości z bycia razem.

    OdpowiedzUsuń