Składniki:
• pół kostki miękkiego masła
• 6 łyżek cukru
• 3 jajka
• szczypta soli
• 12 łyżek mąki
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 kg śliwek
Do posypania:
• cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Masło pokroić i zmiksować.
2. Do masła dodać cukier.
3. Dodać jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksować na puszystą masę.
4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
5. Przelać ciasto do foremki (u mnie silikonowa o śr. 28 cm)
6. Na wierzch wyłożyć śliwki (skórką do dołu).
7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
8. Posypać ciasto cukrem pudrem.
o matko a kiedy Ty znajdujesz czas na pieczenie???
OdpowiedzUsuńZaganiam Szanownego Małżonka do opieki nad dziećmi i mam czas na pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Prosto i smacznie? Chyba wypróbuję bo mam na zbyciu śliweczki;)
OdpowiedzUsuń