piątek, 12 kwietnia 2013

Pizza Lenia


PIZZA LENIA

Składniki
 (na jedną, zajmująca całą blachę piekarnika, pizzę)

na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oliwy
na sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • zioła prowansalskie
na wierzch:
  • duszone pieczarki
  • pokrojona w paski papryka
  • kiełbasa wędzona pieczona (u nas "kiełbasa gospodarza" z biedronki)
  • duuużo startego sera

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy trochę ciepłej wody. Dodajemy drożdże, oliwę i cukier. Mieszamy wszystko widelcem lub łyżką. W trakcie mieszania dolewamy wody -do momentu gdy uznamy, ze powstająca w misce masa nadaje się do wyrabiania. 

Ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu (tradycjonalistom radze w tym momencie zamknąć oczy, przeskoczyć kilka linijek niżej lub po prostu wyłączyć zakładkę), rozwałkowujemy ciasto w pożądany rozmiar i kształt, po czym nakłuwamy je gęsto widelcem. 

Na tak przygotowane ciasto nakładamy najpierw sos pomidorowy, a następnie podduszone wcześniej pieczarki, paprykę i kiełbasę. Całość suto posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-15 minut.

***

Efekt końcowy wygląda tak i w niczym nie ustępuje pizzy zrobionej na cieście pozostawionym przez 20 minut do wyrośnięcia (w każdym razie nikt mnie o jakichkolwiek różnicach nie informował):


1 komentarz:

  1. no proszę, my tu o kikutach i przewijakach, a taka ładna pizza czeka:)

    pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń