PIZZA LENIA
Składniki (na jedną, zajmująca całą blachę piekarnika, pizzę)
na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- niecała szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oliwy
na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- zioła prowansalskie
na wierzch:
- duszone pieczarki
- pokrojona w paski papryka
- kiełbasa wędzona pieczona (u nas "kiełbasa gospodarza" z biedronki)
- duuużo startego sera
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy trochę ciepłej wody. Dodajemy drożdże, oliwę i cukier. Mieszamy wszystko widelcem lub łyżką. W trakcie mieszania dolewamy wody -do momentu gdy uznamy, ze powstająca w misce masa nadaje się do wyrabiania.
Ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu (tradycjonalistom radze w tym momencie zamknąć oczy, przeskoczyć kilka linijek niżej lub po prostu wyłączyć zakładkę), rozwałkowujemy ciasto w pożądany rozmiar i kształt, po czym nakłuwamy je gęsto widelcem.
Mąkę wsypujemy do miski, w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy trochę ciepłej wody. Dodajemy drożdże, oliwę i cukier. Mieszamy wszystko widelcem lub łyżką. W trakcie mieszania dolewamy wody -do momentu gdy uznamy, ze powstająca w misce masa nadaje się do wyrabiania.
Ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu (tradycjonalistom radze w tym momencie zamknąć oczy, przeskoczyć kilka linijek niżej lub po prostu wyłączyć zakładkę), rozwałkowujemy ciasto w pożądany rozmiar i kształt, po czym nakłuwamy je gęsto widelcem.
Na tak przygotowane ciasto nakładamy najpierw sos pomidorowy, a następnie podduszone wcześniej pieczarki, paprykę i kiełbasę. Całość suto posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-15 minut.
Efekt końcowy wygląda tak i w niczym nie ustępuje pizzy zrobionej na cieście pozostawionym przez 20 minut do wyrośnięcia (w każdym razie nikt mnie o jakichkolwiek różnicach nie informował):
***
Efekt końcowy wygląda tak i w niczym nie ustępuje pizzy zrobionej na cieście pozostawionym przez 20 minut do wyrośnięcia (w każdym razie nikt mnie o jakichkolwiek różnicach nie informował):
no proszę, my tu o kikutach i przewijakach, a taka ładna pizza czeka:)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia!