sobota, 23 lutego 2013

Krokiety ziemniaczane z indykiem

Składniki:


Masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
4-5 łyżek mąki ryżowej
2 żółtka


Farsz:
mielone mięso z indyka
sól, pieprz


Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować odcedzić i wystudzić, a następnie utłuc na puree.
Do ziemniaków dodać żółtka i mąkę ryżową i wyrobić na gęstą, jednolitą masę.

Mięso podsmażyć na patelni z solą i pieprzem (nie dodawać oleju - z mięsa wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu).

Z masy ziemniaczanej formować okrągłe placuszki, na środek kłaść podsmażone mięso,  następnie "zaklejać placuszek wokół mięsa tworząc krokiety.

Smażyć na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz